Exemple

10.1% Complete10.1%

Zebrane

Wspierających

Nina urodziła się w zamartwicy. Cudem udało się ją uratować, ale niedotlenienie i wylew dokomorowy IV stopnia dokonał zmian w mózgu. Od urodzenia Ninka jest pod opieką wielu lekarzy specjalistów, między innymi z Instytutu Matki i Dziecka. Obecnie dziewczynka ma 2 lata i korzysta z wielospecjalistycznej pomocy lekarskiej. U Niny zdiagnozowano mózgowe porażenie dziecięce z towarzyszącymi temu schorzeniami: padaczką, zezem i problemami z mową. Zbyt wysokie napięcie mięśniowe i błędne sygnały płynące z mózgu powodują, że Ninka nie chodzi oraz ma bezwład lewej rączki. Dzięki dotychczasowej, intensywnej rehabilitacji udało jej się już wiele osiągnąć. Ninka już samodzielnie siedzi, raczkuje  oraz intelektualnie rozwija się prawidłowo. Jednak opóźnienie ruchowe oraz problemy z mową jest dla niej dużą przeszkodą w kontaktach z otoczeniem. Aby Ninka mogła być w przyszłości samodzielna potrzebuje wielu lat pracy terapeutycznej (logopeda, psycholog, rehabilitacja wzroku) i bardzo intensywnej rehabilitacji zarówno codziennej jak i na turnusach rehabilitacyjnych.

Problem finansowy wynika że Ninę wychowuje tylko matka, która próbuje łączyć pracę zawodową z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem, jednakże środki jakimi dysponuje nie pozwalają na rehabilitację na właściwym poziomie. Wszystko wiąże się z kosztami (godzina rehabilitacji ok.100zł, dwutygodniowy turnus rehabilitacyjny to koszt ok. 4-6 tyś zł).Naszym obecnym celem jest sprawienie aby Ninka zaczęła chodzić.

Każdy Państwa gest jest dla nas ważny ponieważ prowadzi do samodzielności Ninki.