Fundacja Pramerica wsparła Stowarzyszenie Lekarze Nadziei prowadzące przychodnię dla osób bezdomnych. Stowarzyszenie zrzesza wolontariuszy ze służb medycznych, którzy pomagają osobom w potrzebie, pozbawionym pracy. domu i często szans na godne życie. Dzięki Stowarzyszeniu i prowadzonej przy nim przychodni, osoby bezdomne mogą korzystać z opieki medycznej, a w tym roku przychodnia została wyposażona w defibrylator dzięki wsparciu Fundacji Pramerica.

Przyszedł czas, aby międzynarodowe uznanie zdobyły inicjatywy społeczne realizowane przez polskich uczniów. Właśnie wystartowała pierwsza polska edycja międzynarodowego programu Prudential Spirit of Community pod nazwą Pramerica Moc Działania organizowanego przez Fundację Pramerica.

Wystarczy, że uczniowie, którzy angażują się w działania na rzecz potrzebującym i mają głowę pełną pomysłów jak zmienić świat na lepszy opowiedzą o swoich inicjatywach, a nauczyciele pomogą im w wypełnianiu zgłoszeń. Wypełniony i podpisany  formularz należy dostarczyć skanem na adres mocdzialania@pramerica.pl lub pocztą tradycyjną na adres Fundacji Pramerica.

Program Pramerica Moc Działania realizowany jest przez Fundację Pramerica oraz Pramerica Życie TUiR SA we współpracy z Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości.

Wsparcia inicjatywie udzieliły również organizacje, które pochwalić się mogą niezwykle cennym doświadczeniem przy organizacji inicjatyw edukacyjnych i społecznych, skierowanych do młodzieży oraz aktywnym promowaniem idei wolontariatu. Są nimi: Centrum Wolontariatu Uniwersytetu Warszawskiego, Amerykańska Izba Handlowa AmCham oraz Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji. Patronami medialnymi wydarzenia zostały natomiast redakcje dwóch najpopularniejszych w Polsce czasopism dla uczniów szkół ponadpodstawowych, czyli Perspektywy oraz Cogito.

– Doświadczenie każdego z partnerów będzie niezbędne w ocenie nadesłanych przez szkoły formularzy i pozwoli nam w rzetelny i obiektywny sposób wybrać te, które zasługują na wyjątkowe wyróżnienie – mówi Małgorzata Morańska, prezes zarządu Fundacji Pramerica – Oczekujemy na pierwsze zgłoszenia zaangażowanych uczniów.

image-title

W słoneczne, niedzielne przedpołudnie amatorzy biegania i ich kibice zebrali się w Parku Konstańcińskim, by wziąć udział w III Biegu im. Piotra Nurowskiego. Jednym z partnerów biegu była Fundacja Pramerica, która zorganizowała na terenie miasteczka biegowego pokazy z udzielania pierwszej pomocy.

Fundacja Pramerica promowała podczas tego wydarzenia bezpieczeństwo w rodzinie szkoląc uczestników i ich bliskich z zasad udzielania pierwszej pomocy w najczęstszych domowych wypadkach, jak: zadławienia, zachłyśnięcia, oparzenia, czy urazy kończyn.

Wraz z współpracującymi z nami ratownikami mogliśmy podzielić się wartościową wiedzą, z którą mamy nadzieję, uczestnicy wydarzenia będą się czuli bezpieczniej i pewniej. Spotkanie z ratownikami było też dobra okazją do tego, by porozmawiać, czym zajmuje się Fundacja Pramerica – dodaje Piotr Skrzecz, koordynujący udział Fundacji w Biegu Konstancińskim.

image-title

Aż 56 fryzjerów w niedzielę, 12 czerwca na wrocławskim Rynku, czekało na chętnych, którzy zechcieli wesprzeć IV edycję akcji społecznej „DAJĘ GŁOWĘ” i ściąć lub podciąć swoje włosy, by wesprzeć osoby zmagające się z chorobą nowotworową. Akcję wsparła finansowo Fundacja Pramerica.

Tego dnia u najlepszych fryzjerów z całej Polski, uczestnicy akcji mogli za symboliczne kwoty przyciąć, skrócić lub zgolić włosy. Za każdą przystrzyżoną głowę do skarbonki wpadały pieniądze dla fundacji DAJĘ GŁOWĘ. Celem akcji była zbiórka funduszy na wsparcie leczenia chorujących na raka młodych Wrocławian – Gosi i Piotra, a także mentalne wsparcie wszystkich chorych na nowotwory i profilaktyka raka prostaty.

Profilaktyka zdrowotna jest jednym z filarów działalności Fundacji Pramerica, dlatego nie mogło nas zabraknąć na tak ważnym wydarzeniu. Sami chętnie „daliśmy głowy” pod nożyczki, by choćby w ten symboliczny sposób wesprzeć osoby, które walczą z nowotworami – mówi Małgorzata Morańska.

Fundacja Pramerica współfinansowała organizację akcji „Daję Głowę”, a wolontariusze z wrocławskiego oddziału Pramerica ścięli włosy i zasilali skarbonki.

Akcję w tym roku wsparli znani i lubiani goście z Warszawy, byli też mistrzowie olimpijscy, tacy jak: Rafał Kubacki czy Wojciech Bartnik oraz wrocławscy sportowcy, którzy kwestowali ze skarbonkami przez ponad 8 godzin.

Podczas akcji udało się zebrać w sumie 33.919,83 złotych!

image-title

7 Happy Summits to projekt przygodowy dla podopiecznych Fundacji Happy Kids – dzieci przebywających w Rodzinnych Domach Dziecka. Fundacja Pramerica wsparła finansowo realizację obozu, tak by młodzi adepci wspinania mogli poznawać tajniki wspinaczki, ucząc się pod czujnym okiem instruktorów ze Szkoły Wspinania Eskalada.

Obóz wspinaczkowy odbył się 12-14 maja w malowniczym Olsztynie, w okolicach Częstochowy, na szlaku Orlich Gniazd. Dzieci poznały podstawowe węzły, wspinały się na kolejne szczyty, nauczyły się zasad asekuracji i działania w skałach. Poznały też najważniejsze zasady dotyczące bezpieczeństwa i współpracy z partnerem wspinaczkowym.

Projekt 7 Happy Summit ma na celu rozwijanie pasji do wspinaczki górskiej wśród najmłodszych podopiecznych z Rodzinnych Domów Dziecka, pokazywanie im piękna świata z góry i naukę takich umiejętności, jak współpraca, wytrwałości i pomoc innym w osiąganiu szczytów.